Medlemsmøte
PDF Innkalling – oktober 2024
Tirsdag 22.10.2024 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Egil Jensen: Østfolds geologi, del 1
Dette er første foredrag i en serie på fire om Østfolds geologi. Egil tar utgangspunkt i Mosse-regionen, som er hans nærområde, men mye er likt utover i resten av fylket. Vi får høre om geologiske prosesser, se bilder av bergartene og deres mineraler og følgemineraler, og høre bruken av dem og gruvedrift. Foredragene er ordnet etter geologiske tidsaldre, og vi starter med prekambrium. Tidsvinduet i første omgang er 1620–950 mill. år tilbake. Bergartene da var gneiser, diabaser, amfiboler og serpentinitter, følgemineraler bl.a. sillimanitt, korund og magnetitt. Det har vært gruvedrift etter jern og nikkel, og blokkbrudd etter bygningsstein.
Berggrunnskart, midtre og nordre del av Østfold. Kilde: NGU (https://geo.ngu/kart/berggrunn_mobil)
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 17.9.2024 kl. 19:00 i Opplevelsesrommet, Hjortsberg skole
NB! Merk stedet! Kart er vedlagt
Morten Bilet: Bjønndalen Bruk
Bjønndalen Bruks pukkverk i Nittedal har vært i drift i 40 år, og like lenge vært et yndet turmål for steinsamlere. Her har det kommet fram mye pent gjennom årene! Morten er en av den faste gjengen i bruddet, og vil fortelle om bruddet og en del av funnene som er gjort. Se også spesialnummeret av STEIN, nr. 2/2023.
Kalsittkrystaller, hematitt, kvarts og fluoritt. Foto: Øivind Thoresen
STEINTUR
21 september: Tur til Bjønndalen Bruks steinbrudd i Nittedal.
Lørdag 21.9.2024. Oppmøte, se nedenfor
Bjønndalen Bruk: Guide: Morten Bilet
Bjønndalen Bruks pukkverk i Nittedal har vært i drift i 40 år, og like lenge vært et yndet turmål for steinsamlere. Her har det kommet fram mye pent gjennom årene!
Hjelm og gul vest er påbudt!
(hjelm kr 60–80 hos Biltema/Jula).
Avreise fra Halden: (P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud) kl. 09:00,
Avreise fra Sarpsborg: oppsamling på pendlerparkeringen nord for E6 ved Sollikrysset (pga. bomring i Sarpsborg) kl. 09:30.
Hvis det passer bedre å komme rett til bruddet, regner vi med å være ved porten til Bjønndalen kl. 11:00. Etter jobbing i bruddet får vi også se utstillingen i «Kjeller’n», og kanskje få mulighet til å kjøpe en godbit eller fem.
Tirsdag 28.5.2024 kl. 18:00 i Rakkestad, kl. 19:00 på Historica
Vi besøker først besøksgruva i Rakkestad. Fremmøte ved Speiderhuset i Ulveveien 28, kl. 18:00. Vårt medlem Per Arne Grefsrud guider oss.
Deretter reiser vi til Historica historiske samlinger, som holder til på tidligere Ytterskogen skole, i krysset Sarpsborgveien/Ertevannveien på Gautestadsletta. Vi regner med å være der ca. kl. 19:00. Der får vi omvisning, bl.a. i mineral- og steinsamlingen til Per Arne, og kaffe/te og vaffel. Foreningen dekker entré og en vaffel. Foruten mineralsamlingen er det utstillinger av leker, redskap og motorsager, og miljøutstillinger fra apotek, korps, skole, mekanisk verksted, trykkeri, urmaker- og skomakerverksted. https://www.historica.no
Tirsdag 19.3.2024 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Stein-Erik Lauritzen Grottemineraler: å lete etter en ånd i en høystakk
Mineralisering inne i hulrom som til dels har forbindelse med landoverflaten kan gi en rekke komplekse sekundærmineraler. Mange av dem er hydrater som bare er stabile under de konstante betingelser som rår i hulrommet, og de kan forandre seg (forvitre) raskt dersom de samles inn. Vi skal se på noen eksempler fra inn- og utland. Vi får også se noen bilder fra grotter.
Gips og jarositt på pyrittholdig glimmerskifer
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 23.1.2024 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Rune Aae: Fiskeørnprosjektet i Østfold
Ikke geologi denne gangen, men veldig interessant likevel!
Familien til fiskeørna fru Rauer gikk sin seiersgang på NRK sakte-TV i 2023. Vårt medlem Rune Aae forteller om dette, og om fiskeørnprosjektet i Østfold.
Jeg kommer også til å ta utgangspunkt i Østfolds geologi for å forklare hvorfor vi har en av landets største bestander av fiskeørn, samt dannelsen av innsjøene og Yoldiahavet som grunnlaget for karpefiskene som er viktig mat for fiskeørnene, alt som en konsekvens av siste istid.
Jeg kobler altså geologi med biologi.
Foto: Julia Marie Naglestad
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Julemøte på Hjortsberg tirsdag 5.12. kl. 18:30
Styret har ryddet opp etter å ha overtatt mineraler fra tidligere medlemmer,
og tatt f ram 10 kassermed mineraler som medlemmene kan forsyne seg fra.
Ta gjerne med deg en pappeske å ha bitene dine i, og noe å pakke dem inn med!
Vi serverer kaffe/te og julekake.
Det blir naturligvis anledning se nærmere på rommet, samlingen vår mm.
Vi synes vi har fått det veldig fint!
Alle er velkomne!
Steinene som gis bort er først og fremst til medlemmene.
Medlemskap kan tegnes på stedet.
Tirsdag 21.11.2023 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Astrid Haugen: Mineraler i nord og sør
Lørdag 21.10.2023. Oppmøte kl. 11:00 på Coop Prix Degernes
Julsrud gruver i Degernes
Guide: Ivan Syversen
Julsrud gruver var et av våre tidligste utfluktsmål i 1980-årene og det var de flotte glinsende sorte schorl-krystallene (turmalin) vi jaktet på. Disse er fortsatt å finne, så nå er det på tide med en tur, slik vi snakket om på siste medlemsmøte.
Gruvene stammer fra 1870-årene, men glansperioden var på 1930-tallet. Det ble utvunnet store mengder kvarts, feltspat og glimmer, og selv om det er funnet beryll og andre mineraler, er det først og fremst schorl-krystaller vi vil jakte på. Familien Thiis sto for gruvedriften både ved Julsrud og Stryker gruver.
Vi besøker også flere spennende gruver og gamle bygningen i området.
Ta med hammer, meisel, vernebriller, noe å grave med, hansker og papir til å pakke inn prøvene med. Mat og drikke hører også med!
For enkelhets skyld møtes vi på Coop Prix i Degernes tettsted på fylkesvei 220, og kjører samlet derfra.
Ønsker du å lese mer om bruddene, kan du laste ned pdf-filen NGU 141.
https://www.ngu.no/filearchive/NGUPublikasjoner/NGUnr_141_Broch.pdf
Det var lettest å søke på Julsrud gruver og litt nede på lista dukker FELTSPAT opp.
Det er NGU 141 og et kjempeviktig hefte om gruvene i Østfold øst for Glomma skrevet midt i 1930 åra. Feltspat 3 tar for seg gruvene vest for Glomma og i tillegg finnes Feltspat 1 og 2.
Samkjøring:
Fra Halden: Ta kontakt for avtale med Thor, tlf. 906 64 992.
Fra Sarpsborg, ta kontakt med Jan på tlf. 922 90 842.
Tirsdag 17.10.2023 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Chris Jøran Holstad:
Nordlandsmineraler – funnsteder, geologi og natur
Bli med på en vakker reise i Nordlands geologi og natur! Det meste handler om helgelandsområdet, men har med noen andre steder i kjørbare avstander. Dette foredraget tar dere med på noen av de fineste forekomstene vi har i denne lands-delen, og dere får også se mange fine mineraler på både bilder og i virkelighet.
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning.
Be med deg en venn!
Samkjøring til medlemsmøtene:
Fra Halden: Ta kontakt for avtale med Thor, tlf. 906 64 992
Ved skyssbehov fra Sarpsborg, ta kontakt med Jan på tlf. 922 90 842.
Tirsdag 26.9.2023 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Reportasje fra foreningens pinsetur
Vi var seks deltagere på årets pinsetur, som denne gangen gikk til Småland og Skåne. Som sedvanlig var alt planlagt og lagt godt til rette av Kenneth. Vi viser bilder og forteller om smått og stort, og kanskje får flere lyst til å bli med på neste tur!
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Fossildagene på Slemmestad geologisenter arrangeres 16. og 17. september. Programmet er vedlagt. Det blir foredrag, guidede turer, salgsboder, utstilling mm. Anbefales!
Mossemessa arrangeres av Moss og Omegn Geologiforening i Øreåshallen 22.–24. september. Åpningstider fredag kl. 16–20, lørdag kl. 10–17, søndag kl. 10–17. Se facebook for mer informasjon. Det er gratis inngang med gyldig NAGS-kort.
Lørdag 2.9. kl. 14:00: Vi samles hos Kenneth for omvisning og hygge.
Se eget skriv. Merk påmelding til Jan på tlf./SMS til 922 90 842 innen 31.8.!
Se PDF filen
Åpningsdagen for Friluftslivets uke blir i år søndag 3.9. ved Tunevannet.
Vi skal som vanlig ha stand kl. 11–15, med «gullvasking» og salg, det pleier å betale seg godt. Vi trenger hjelp til å bemanne standen, så sett av dagen med en gang! Frivillige kan melde seg til Jan på tlf. 922 90 842 for nærmere opplysninger.
Medlemsmøte
Tirsdag 23.5.2023, oppmøte kl. 18:00 ved Kiwi Brødløs
Tur til Ramdal i Rokke
Bruddet på Ramdal ble tatt opp 1974–75 av Rolf Høvik og nedlagt et par år senere. Det ble drevet på kvartsitt. Bergarten på stedet er en gneisbreksje-lignende bergart, som er svært uvanlig for Halden-distriktet. Det er funnet dobbeltterminerte kvartskrystaller i druserom. Vårt medlem Jørn Olsen og Johan Petter Nystuen, som begge er geologer, blir med.
Kanskje finner vi ut noe mer om stedet og lærer noe.
Foto: Thor Sørlie
Vi møtes på parkeringsplassen ved Kiwi på Brødløs kl. 18:00 og kjører samlet. Antrekk: Turklær og godt fottøy. Ta gjerne med hammer og meisel. Vi tar med kaffe/te og noe å bite i. Hvis været er for dårlig drar vi heller til Opplevelsesrommet og koser oss der.
Medlemsmøte
Lars Kvamsdal: Smaragdene og mineralene fra Byrud
Lars tar med seg noen eksemplarer av den helt nye boka si
NORGES MINERALER til foredraget tirsdag.
Den koster 450 kroner.
Dette er ei kjempeviktig bok for steinsamlere av norske mineraler!
På Byrud gård ved Mjøsa ligger en av de mest besøkte gruvene i Norge. Årlig kommer 5000 personer for å lete etter smaragder i løsmassene utenfor gruveåpningene. Siden dette har pågått siden midten av 60-tallet, må man jobbe godt og ha øynene med seg, for å finne den grønne beryllen. Men det finnes 59 andre mineraler i forekomsten. Det er noen av disse mineralene som er tema for kveldens foredrag.
Bilde: Svaret får du på møtet.
Bilde: prismatisk byruditt.
Medlemsmøte
Tirsdag 21.3.2023 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Anders Persson: Fluoriserende mineraler
Kalsedon fra Långban, Sverige, i synlig lys og samme stuff i UV-lys. Foto: Anders Persson
Vårt medlem Anders Persson viser bilder og forteller om fluoriserende mineraler. Det meste er svenske mineraler, samt noen utenlandske. Det blir også vist noen radioaktive mineraler. Vi viser frem foreningens nyinnkjøpte UV-lamper. Og hva er uranglass? Svaret får du på møtet.
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 24.1.2023 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Yngve Kirkeby: Om å samle på bergarter
Yngves variant av steinhobby er å samle bergartsprøver, og han har over 500 av dem. Han får slipt og polert hver bergart til en 5 cm kube. Yngve samler ut fra ulike temaer. Selve bergartene, og varianter av dem er en sak. Så kommer geografi og geologiske prosesser – hvor, hvordan og når bergartene har oppstått, malmer og gruvedrift, historikk og geologi som vitenskap. Alt dette har han solide kunnskaper om. Endelig kommer naturligvis også estetikken inn i bildet, mange bergarter er jo utrolig vakre, i øynene til oss som forstår oss på det!
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 22.11.2022 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Thor Sørlie: En geologisk reise gjennom Nordland
Thor vil fortelle og vise flotte naturbilder fra årets geologiske reise i Nordland, med smaksprøver fra kjente og mindre kjente landemerker i denne praktfulle landsdelen. Vi får ta del i flere ulike geologiske opplevelser, fra grotter til kjente fjell.
Samkjøring fra Halden til medlemsmøtene: Ta kontakt for avtale med Thor, tlf. 906 64 992 eller til Aud tlf. 977 28 287.
Samkjøring fra Sarpsborg, ta kontakt med Jan på tlf. 922 90 842.
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 25.10.2022 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Kristian André Gallis: Vulkanutbruddet i Meradalir.
Da vulkanutbruddet skjedde i Meradalir syd for Reykjavik i august i år, var Kristian André Gallis og kona Anja raske med å reise dit. De fikk en kveld/natt på stedet i godt vær, og tok mange flotte bilder og filmer. Mange fikk sikkert med seg at han delte opplevelsen med oss på Østfold Geologiforenings Facebook-side, der han blant annet skrev: «Da vi kom fram i åttetida på kvelden ble vi overraska over hvor tøft det var! Vulkanen blåste og pumpa lava opp av jorda. Lavafontenene var over femti meter høye på det høyeste og en stor strøm av lava seig ut av de to aktive erupsjonsåpningene (kratrene). Beregninger viser en strøm på ca. 15 m³ i sekundet. Det svarer til et veldig stort lastebillass i sekundet.» Kristian vil vise bilder og fortelle om utbruddet, og historikk og bakgrunn for vulkanismen i området. Dette blir både geologi/ vulkanologi og vakre bilder og filmer!
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 27.9. kl. 19:00 i smia på Fredriksten festning
se program längre ner:
NORSK MINERALSYMPOSIUM 2022
Søndag 9. oktober 2022 kl. 10.00-17.00
Vindfjelltunet Gjestegaard, Nordgardseterveien 16, 3277 STEINSHOLT
Telefon: 33 12 93 23 E-post: espenhogset@gmail.com
Vindfjelltunet ligger langs riksvei 32 mellom Siljan og Steinsholt,
20 km fra Skien, 35 km fra Larvik og 55 km fra Kongsberg.
Det er ikke påmelding til mineralsymposiet i 2022 da det er et endagsarrangement. Hvis man ønsker å overnatte i forbindelse med symposiet kan man bestille rom direkte hos Vindfjelltunet Gjestegaard. Prisen på enkeltrom med bad og frokost er kr. 750 og dobbeltrom med bad og frokost kr. 990. Bestilling og betaling skjer direkte til Vindfjelltunet (se ovenfor).
CAMPING/BOBIL:
Det er campingplass på Vindfjelltunet og bobiloppstilling med adgang til dusj/toalettanlegg. Plass bestilles direkte hos Vindfjelltunet. Kontakt dem for priser.
MAT/DRIKKE:
Mat og drikke, ut over kaffe/te og wienerbrød eller vafler i foredragslokalet, søndag kjøpes av den enkelte. Det er mulig å kjøpe mat i Vindfjelltunets kafeteria fra deres vanlige meny i løpet av symposiet. Hensyn til matintoleranse/allergi avtales med Vindfjelltunet ved bestilling.
SØNDAGSBUFFET:
Søndagsbuffet fra kl. 12.00-17.00 fås til spesialpris kr. 250 ved å oppgi at man er deltaker på symposiet. Bestilling ikke nødvendig. Betaling skjer direkte til Vindfjelltunet.
ENTRÉ:
Entré betales til Peter Andresen/Svein-Arne Berge ved ankomst.
Entré kr. 250 inkludert symposiehefte 2022 og kaffe/te/wienerbrød eller vafler.
Entré kr. 100 ledsager/ektefelle uten symposiehefte.
Entré gratis for personer under 18 år, uten symposiehefte.
Ekstra symposiehefter 2022 kr. 150 pr. stk.
Eldre symposiehefter kr. 50 pr. stk.
NB! Kun betaling med VIPPS eller kontant.
AUKSJON:
Det blir en ordinær auksjon av mineraler og samle-relaterte ting på søndag. NB! Kun betaling med VIPPS eller kontanter umiddelbart etterpå. Auksjonen er til inntekt for mineralsymposiet. Tidspunkt kunngjøres når programmet er klart.
MINI STEINMESSE:
Parallelt med foredragene blir det bord med salg av mineraler i foredragssalen søndag. Ønsker du gratis bord, ta kontakt med Knut Edvard Larsen på mob. 962 27 634 eller på e-post til: behierit@online.no
Medlemsmøte
Tirsdag 27.9. kl. 19:00 i smia på Fredriksten festning
NB! Oppmøte på P-plassen på festningen kl. 18:45!
Denne gangen kan vi invitere til et annerledes medlemsmøte. Det foregår i 369 år gamle lokaler, i smia på Fredriksten festning fra 1663. Der vil mestersmed Jens-Erik Wielsgaard Langstrand dele av sine kunnskaper om myrmalm, jernmile og røsting, jern og smiing, og ikke minst demonstrere smedkunsten. Det serveres kaffe/te og eplekake.
Koblingen til geologi er myrmalmen. Dette råmaterialet, som oppstår i myrer hvor det siger jernholdig vann, kalles som mineral for limonitt (FeO(OH)·nH2O). Det var denne formen for jern som dannet grunnlaget for jernutvinning og bearbeidelse fra jernalderen, gjennom middelalderen og fram til 1800-tallet da gruvemalm tok over.
Åpningsdagen for Friluftslivets uke blir i år
søndag 4.9. ved Tunevannet.
Vi skal som vanlig ha stand kl. 11–15, med «gullvasking» og salg, det pleier å betale seg godt. Vi trenger hjelp til å bemanne standen, så sett av dagen med en gang!
Frivillige kan melde seg til Jan på tlf. 922 90 842 for nærmere opplysninger.
Medlemsmøtene blir tirsdagene 27.9., 25.10. og 22.11. Mer info kommer!
Norges stein- og mineralmesse
arrangeres av Vestfold Geologiforening helgen 26.–28. august på Sliperiet i Larvik.
Åpningstider fredag kl. 14–18, lørdag kl. 10–18, søndag kl. 10–17.
Se facebook for mer informasjon.
Länk: Norges Stein – og Mineralmesse | Facebook
Tirsdag 16.8. kl. 18:00:
Vi samles på verandaen til Thor (Iddeveien 50 Halden) for kaffe, is, jordbær og/eller litt bakst og ikke minst en hyggelig prat.
Tirsdag 24.5.2022 kl. 18:00 hos Laila i Torpedalsveien 244, Halden
NB! Frammøte ved Asak kirke kl. 17:50 for samkjøring, av hensyn til parkering!
Mineralbestemmelse: Laila har en del mineraler som det ikke har fulgt med lapp til, og har bedt foreningen om hjelp til å bestemme hva det er, og hvor det kommer fra. Bli med som detektiv og hjelp Laila å finne ut hva hun har!
Det er naturligvis fritt fram for andre å ta med seg prøver de trenger hjelp med, enten det er selvfunnet, kjøpt eller byttet.
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat. Ta med deg en venn!
Her er alt i sin skjønneste orden, men det er dessverre langt fra alltid tilfelle! Foto: Jan Strebel
Tirsdag 26.4.2022 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Hans Arne Nakrem: Dinosauren som kunne svømme– og litt til fra Marokko
«Alle» vet vel at dinosaurene oppsto som gruppe tidlig i trias, for rundt 235-240 millioner år siden, og døde ut i slutten av kritt for ca. 66 millioner. Dinosaurene var små til enorme krypdyr (reptiler) som tråkket rundt på jorda samtidig som fiske- og svaneøgler regjerte i havet og flyveøglene svevde oppe i lufta. Men stemmer nå dette? Døde de ut? Holdt de seg vekk fra det våte element, og overlot de luftrommet til flyveøgler og fugler?
De siste 20-30 årene har det blitt oppdaget flere og flere dinosaurer med fjær, og mange av disse kunne sikkert «fly», dvs. kanskje heller ta noen korte sveveturer som flygeekorn gjør i dag. Men et liv i vann, på jakt etter akvatisk føde, har de til nå overlatt til andre krypdyr (og fisk). Nye funn fra Marokko og nye tolkninger av fossile knokler, anatomiske detaljer og biomekanikk bryter ned disse mytene. For ettertiden må vi også «dosere» at «Joda, dinosaurene behersket også det våte element».
Medlemsmøte (NB: Smittevern blir ivaretatt) Tirsdag 29.3.2022 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Johan Petter Nystuen: Mylonitt- og skjærsoner i Sørøst-Norge Grunnfjellet i Sørøst-Norge og tilstøtende deler av Sverige er gjennomsatt av en rekke steile, dyptgående forkastnings- og deformasjonssoner. Det har vært bevegelser på disse sprekkesonene flere ganger etter at Den svekonorvegiske fjellkjeden ble dannet for omkring 1100 millioner år siden. Sonene kalles skjærsoner og kan inneholde mange ulike bergarter, så som kataklasitter i form av forkastningsbreksje, protomylonitt, mylonitt, ultramylonitt, pseudotachylitt, stripete gneis og øyegneis, avhengig av på hvilket dyp grunnfjellet befant seg da deformasjonen skjedde, om bergarten var sprø eller duktil («myk»). Vi vil gå gjennom prosesser som danner ulike type deformasjonsbergarter med eksempler fra flere steder i verden, men med hovedvekt fra mylonittsonen ved Mjøsa og fra Himdalen-Ørje deformasjonssone i Himdalen øst for Øyeren. Så blir det naturligvis kaffe og kake og utlodning, og god tid til å prate med sammen! Øvrige møtedatoer foreløpig: 26. april og et møte i mai. Turen til Källargruvan håper vi å kunne gjennomføre denne våren. Vi vil besøke flere forekomster, og overnatter på et hyggelig sted. Detaljert program kommer senere.
Tirsdag 25.1.2022 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Are Vidar Boye Hansen: Månens geologi Wikipedia Krateret Tycho. Foto: NASA – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35373098 Vi får høre om likheter og forskjeller mellom mineraler og bergarter på Jorda og Månen, og hvilke geologiske prosesser og landformer som er spesielle for Månen. Han vil også komme inn på hvor astronauter kan komme til å lande i løpet av dette tiåret. Wikipedia Roveren Yutu 2 på Månens bakside. Foto: CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill Chang E-4, Yutu-2, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106500269 Are Vidar Boye Hansen var med i barne- og ungdomsgruppa som Halden Geologiforening hadde på Båstadlund skole på slutten av 80-tallet. Han har hovedfag i astronomi og jobber nå som lektor på Akademiet Oslo. Han er også redaksjonsmedarbeider i bladet Astronomi, og fagansvarlig for stjernebilder i Store norske leksikon. Tirsdag 2.11.2021 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Thor og Kenneth på grensen under pandemien Siden sist – det begynner å bli lenge siden sist vi var samlet. Nå mener vi det er trygt, og håper å få foreningens virksomhet inn i kjente former igjen snart. På det første møtet vil Thor gi en liten oversikt over hva som er skjedd i løpet av den tiden da foreningens drift har ligget nede på grunn av pandemien. Så blir det naturligvis kaffe og kake og utlodning, og god tid til å prate med sammen! Trenger du skyss eller forklaring av veien, ta kontakt på tlf. 922 90 842. Det er ofte samkjøring fra Halden, ta kontakt med Thor på tlf. 906 64 992 hvis det har interesse. Julemøte? Hvis det er interesse, kan vi i år samles til et hyggelig treff på en restaurant i Halden eller Sarpsborg før jul. Alle betaler som vanlig selv det de vil spise og drikke. Sommerbrev 2021 Det har vært et langt, annerledes år nå på mange måter, også i geologiforeningen. Vi har fulgt de nasjonale smittevernrådene, og avlyst alle arrangementer. I fjor på denne tiden håpet vi at tingene skulle bli mer normale igjen til høsten, slik at vi kunne fortsette vår møte- og turvirksomhet. Slik vet vi alle at det ikke ble. Og ingen kan være sikre denne gangen heller. Men nå har i alle fall de fleste av oss fått vaksine, og mange har også fått begge dosene. Det gjør det litt enklere å treffes. Det første som skjer, er et treff sammen med geocache-foreningen Turen til Skams klove på Kjøkøy lørdag 21.8.: Kjør over hele Kråkerøy, parkering på venstre side av veien omtrent 600 m etter brua over til Kjøkøy. Frammøte der kl. 11:00. Stedet er Skams klove på Kjøkøy. Dette er et interessant sted geologisk sett, og det er plassert en såkalt Earthcache der. Vi vi få lære litt om geocaching, som er en morsom og lærerik hobby for mange, og lære om geologien.
2020
Julebrev 2020 PDF
2020 har vært et annerledes år for oss i geologiforeningen, som for alle andre. Vi håpet i det lengste at høsten skulle bli bedre enn våren, men den ble til tider verre. For øyeblikket ser det ikke lyst ut, selv om vi i Norge heldigvis har vært forskånet for de største smittebølgene. Styret har satt hensynet til medlemmenes helse foran ønsket om å drive klubbaktiviteter. Svært mange av oss er av ulike årsaker i risikogruppen for Covid-19, og det siste vi har ønsket er å legge til rette for at noen skulle bli smittet og bli alvorlig syke. Vi må nok se i øynene at det vil gå et stykke utover våren og kanskje også over sommeren før det blir mulig å holde vanlige medlemsmøter igjen, i alle fall å treffes fysisk på den måten. Det kan hende det blir mulig å treffes til turer eller andre aktiviteter i friluft når sol og varme igjen melder seg, selvfølgelig under de til enhver tid gjeldende smittevernregler og anbefalinger.
Som tidligere annonsert hadde nevnt har Kenneth og Anders har laget et flott opplegg til en tur til bl.a. Källargruvan. Vi håpet i det lengste å kunne gjennomføre den i høst, men måtte innse at det ikke var fornuftig. Grensen har jo for det meste vært stengt, også. Vi gleder oss til å ta turen når det blir mulig igjen!
Vi ønsker alle en riktig god jul, og et godt nytt år,
og at alle skal være ved god helse!
Det har vært en annerledes vår på mange måter, også i geologiforeningen. Vi har fulgt de nasjonale smittevernrådene, og derfor avlyst noen arrangementer. Det skjer heller ikke noe mer nå før sommeren. Slik det ser ut nå, er det godt håp om at tingene vil være mer normale igjen til høsten, slik at vi kan fortsette vår møte- og turvirksomhet. Vi tar da sikte på en hyggelig grillfest eller lignende som oppstart i august, før vi begynner med høstens møter. Den annonserte turen til Källargruvan ble avlyst pga. pandemien. Vi tenker at vi kan forsøke å gjennomføre den til høsten. Kenneth og Anders har laget et flott opplegg, som vi gleder oss til! Vi kommer tilbake med flere opplysninger. Åpningsdagen for Friluftslivets uke blir i år søndag 6. september ved Tunevannet. Vi skal som vanlig ha stand, med «gullvasking» og salg, det pleier å betale seg godt. Vi trenger folk til å bemanne standen, så sett av dagen med en gang! Steintreffet på Eidsfoss er avlyst pga. pandemien. Det blir treff igjen neste år!
Østfold Geologiforening Årsmøte
Tirsdag 25.2.2020 kl. 19:00 på Kongeveien skole, Halden – NB! Dagsorden i hht. vedtektene:
- Valg av dirigent og referent
- Beretning om foreningens virksomhet i 2019
- Regnskap for 2019
- Fastsettelse av kontingent
- Vedtektsendringer (ingen)
- Valg
- Innkomne forslag (ingen) Det vil bli informasjon om overnattingstur til Sverige 2.-3. mai, bl.a. til Källargruvan.
- Servering: Det blir servert 3 snitter, kake og kaffe/te på foreningens regning. Av hensyn til bestilling av maten må vi ha bindende påmelding til Aud Hansen på tlf. 977 28 287 innen tirsdag 18.2.
- Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!
- Vi oppfordrer alle medlemmer til å møte fram og bidra med synspunkter på årsmøtet, som er foreningens øverste bestemmende organ. Valgkomiteen har forespurte kandidater til alle verv. Det er ikke lagt opp til jakt på kandidater til tillitsverv i møtet, men selvfølgelig åpent for forslag fra salen.
- Eventuelt
Stein- og osteaften fredag 24. januar kl. 18:00 hos Thor. I tillegg til deilig mat og hyggelig prat rundt bordet, blir det også i år quiz og annen moro! Serveringen koster kr. 100,- pr. person, og hver og en tar med seg det de vil drikke. Påmelding til Aud, tlf. 977 28 287 innen 20.1.
Tirsdag 21.1.2020 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Hans Arne Nakrem: Marokko – et eldorado for fossil-, mineral- og meteoritt-samlere. Marokko er et usedvanlig spennende land for geologer, ikke minst for geologer på reisefot. Store deler av landet består av tørre ørkener og fjellområder, og geologien er godt blottet. Atlasfjellene er et eldorado for paleontologer. Det er spesielt forekomstene av fossiler av tidlige marine organismer som trilobitter og blekkspruter som fenger interessen, og utgravinger de siste årene har gitt innblikk i helt unike faunaer fra starten av ordovicium. Eksepsjonelle fossiler av fisk, spesielt haier og andre marine virveldyr er assosiert med fosfatlagene fra kritt og tertiær. I ørkenområdene gjøres det stadig nye meteorittfunn, og man kan kjøpe slike nesten overalt. Fargerike mineraler, geoder, tilbys turister fra små og store butikker overalt – de fleste er hjemmelagde, akkurat som svært mange av trilobittene man tilbys, og man går i evig fare for å bli lurt trill rundt av snakkesalige selgere.
2019
Tirsdag 26.11.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Thor Sørlie: Sao Miguel, Azorene Azorene – langt ute i Atlanterhavet – er et paradis for geologi-interesserte! Sydende varme kilder, lavagrotter og unge vulkaner! I tillegg til å være geologisk spennende, har øygruppen også mye av det øvrige som solhungrige nordmenn ønsker; vakre strender, fin temperatur, spennende og gammel arkitektur, shopping, variert landskap, gode matopplevelser, hyggelig prisnivå og et blomsterflor uten like. Kanskje det er dit du skal på neste ferie? Julemøte tirsdag 10.12. kl. 18:00: Vi samles på China Plaza, St. Marie gate 93 i Sarpsborg for en matbit og hyggelig samvær. Påmelding til Aud på tlf. 977 28 287 innen torsdag 5.12. av hensyn til bordbestilling. Man betaler selv det man spiser og drikker. God mat og hyggelige priser! http://www.chinaplaza.no/ Tirsdag 29.10.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Atle Michalsen: Mineralene ved Minge blygruve Cerussitt, Minge blygruve (Bildebredde 3,08 mm) Samling: Bjørn Kjeholt Foto: OT Ljøstad Ved gården Mingeødegård i Mingegrenda i Tune, finner vi en gammel nedlagt blygruve. Her opptrer en malmgang som hovedsakelig består av galenitt (blyglans). En vannfylt sjakt og noen tipphauger minner oss om driften som en gang var her. Da noen lokale amatørgeologer, bl.a. Bjørn Kjeholt fra Halden, ble nysgjerrige på tippene ved gruva på 1980-90 tallet ble det funnet flere mineraler i små hulrom. Flere prøver ble sendt til analyse og overraskende funn ble gjort. To mineraler nye for Norge dukket opp. Selv om gruva står frem som en kuriositet blant mineralforekomster i Østfold, har det vært lite nytt å høre om den de siste tiårene. For at kunnskapen om mineralene ikke skal gå i glemmeboka har Atle Michalsen, en samler fra Fredrikstad, gjort et forsøk på å samle den kunnskapen som finnes om gruva og mineralene. Bjørn Kjeholt har stilt sin samling til gjennomsyn, og flere av mineralene i hans samling er blitt fotografert. Resultatet får vi se denne kvelden. Møt opp og lær mer om en av våre mest spennende forekomster! Tirsdag 17.9.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Thor Sørlie: Thulitten i Snillfjord Under byggingen av den nye veien til Hitra (Lakseveien), ble det laget flere tuneller og store mengder thulitt ble skutt ut. Samlere og selgere fra inn- og utland reiste til Åstfjorden for å sikre seg store og små mengder thulitt. Flere fra Østfold Geologiforening gjorde det samme, og Thor vil fortelle fra sine opplevelser. I Stein 1/19 kan du også lese om dette. Under utlodningen vil et flott ”Thulittbrev” være blant gevinstene sammen med thulitt fra funnet. Vi vil også snakke litt om programmet framover, og den kommende opprydningen i Opplevelsesrommet på Hjortsberg.
Lørdag 28. september: MOSSEMESSA.
Årets Mosse-messe går av stabelen i Øreåshallen 27. – 29. september. Flere av medlemmene pleier å ta en tur inn, og la oss se om ikke dette kan samordnes. Ring Aud, 977 28 287 for informasjon. Åpent fredag 15-20, lørdag og søndag 10-17.
Fredag 23. august kl. 18:00: START ETTER SOMMEREN!
Vi starter opp etter sommerferien hjemme hos Jan-Olav i Svinndalsveien 306 (tlf. 915 83 002). Grillen holdes varm, og den enkelte tar med det man ønsker å spise og drikke. Veibeskrivelse: Rv. 114 fra Lekevoll over Trøsken til Nordby. Ta Rv. 115 til venstre mot Svinndal. Etter ca. 2 km åpner jordene seg, og huset ligger på venstre hånd. Det står Linbus på garasjen. Felles kjøring fra Halden (Rema på Os) kl. 17:00, fra Sarpsborg fra Lekevoll (pendler-parkeringen ved E6) kl. 17:30.
Søndag 1. september: Åpning av Friluftslivets uke
Søndag 1. september skal vi delta med stand på åpningen av Friluftslivets uke ved Tunevannet i Sarpsborg, med gullvasking, mineralbestemmelse, utdeling av gratis geologieffekter, salg av mineraler og blader. Gudstjeneste ved speiderne kl. 11:00. Aktivitetene starter umiddelbart etter åpningen kl. 12.00, av ordføreren. Det blir speideraktiviteter, orientering, fisking, bueskyting, stolpejakt, matlaging, kanopadling, seiling, førstehjelp, hundeoppvisning, turistforeningen, natursti. Salg av mat og drikke. Styret trenger hjelp med tilrigging og bemanning av standen! Kontakt Jan, 922 90 842.
Søndag 8. september: Geologiens Dag på Romsåsen i Askim
Siden vi gjør unna Geologiens Dag uken før, kan vi også få med oss dette flotte arrangementet! Anlegget, både i den gamle nikkelgruva og utenfor er utvidet og betydelig forbedret i senere tid. Det er aktiviteter og tilbud til store og små, hele familien! Det blir omvisning i gruva kl. 13, ellers er det åpent fra 11 til 17. Det er zipline, klatring, rappellering og mye mer. Man kan ta med seg mat, eller kjøpe på stedet. Felles kjøring fra Halden (Rema) kl. 10:00, fra Lekevoll (pendler-parkeringen ved E6) kl. 10:30. https://geologiensdag.no/index.php/fylkesoversikt/ostfold/365-romsasen-gruveopplevelser-geologiens-dag Tirsdag 28.5.2019 kl. 18:30 i Steinhuset, Gamlebyen i Fredrikstad Besøk i Steinhuset, og sommeravslutning. Vi er velkomne til Sølvi og Willy i Steinhuset i Gamlebyen i Fredrikstad. Samkjøring fra Halden til Fredrikstad kl. 17:45 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud. Vi samles kl. 18:20 ved Glasshytta, som ligger på høyre hånd før man kjører inn i selve Gamlebyen. Derfra kjører vi sammen inn i Gamlebyen og til venstre med en gang og følger brosteinsveien til brosteinen slutter. Så kjører vi på sandvei litt videre til vi får Forsvarsbyggs P-plass (gratis) på høyre side. Derfra er det 200 m å gå til Steinhuset. Etter passe tid i den bittelille steinbutikken går vi opp på Peppes, der den enkelte kan velge mellom noe varmt å spise eller bare en kopp kaffe evt. med en dessertkake til. Dette er vår sommeravslutning i år, og vi ønsker alle våre medlemmer en riktig god sommer! Tirsdag 23.4.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Bjørgunn og Jan Strebel forteller om Bali Vi forteller og viser bilder fra denne vakre og spennende tropiske øya som vi besøkte i 2015. Det blir noe geologi, og mye annet: Natur, dyreliv over og under vann, arkitektur, templer, kunst og håndverk, folkeliv, reisetips, musikk og dans mm. Som vanlig blir det kaffe og kaker, og utlodning. Ta med en venn!
Årsmøte
Tirsdag 19.3.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Henrik Friis: Mineralsamling på Grønland Mineraler fra Grønland finnes i langt de fleste mineralsamlinger rundt om i verden, for der finnes det en lang rekke av unike minerallokaliteter. For eksempel den gamle kryolittgruven i Ivigtut, og Ilímaussaq-komplekset med sine sjeldne og fluorescerende mineraler. Å samle mineraler på Grønland er mere enn bare å putte stein i sekken, det er en reise til stillhet og fantastisk natur. I foredraget får vi høre om noen av de historiske forekomster, og de spesielle mineraler som er funnet, samt om hvilke nyfunn som stadig gjøres, og hvordan det er å samle mineraler på Grønland. Henrik Friis er førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum i Oslo. Som vanlig blir det kaffe og kaker, og utlodning. Ta med en venn! Tirsdag 19.2.2019 kl. 19:00 på Kongeveien skole, Halden – NB! Dagsorden i hht. vedtektene:
- Valg av dirigent og referent
- Beretning om foreningens virksomhet i 2018
- Regnskap for 2018
- Fastsettelse av kontingent
- Vedtektsendringer (ingen)
- Valg
- Innkomne forslag (ingen) Vi oppfordrer alle medlemmer til å møte fram og bidra med synspunkter på årsmøtet, som er foreningens øverste bestemmende organ. Valgkomiteen har forespurte kandidater til alle verv. Det er ikke lagt opp til jakt på kandidater til tillitsverv i møtet, men selvfølgelig åpent for forslag fra salen.Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!
- Servering: Det blir servert 3 snitter, kake og kaffe/te på foreningens regning. Av hensyn til bestilling av maten må vi ha bindende påmelding til Aud Hansen på tlf. 977 28 287 innen tirsdag 12.2.
- Eventuelt
Medlemsmøte
Stein- og osteaften
Fredag 25.1.2019 kl. 18:00 på Sjømannsforeningen Fredrikshald Sømandsforening, Hagagata 2, Halden. Parkering f.eks. i Svenskegata Styret ønsker å fortsette den hyggelige tradisjonen med Stein- og osteaften. Vi har leid et lokale hos Halden Sjømannsforening, og vil sørge for at det blir kjøpt inn ost, kjeks og tilbehør. Sammen må vi ordne i stand til festen, og rydde opp og vaske servise og gulv etter oss. Til dette trenger vi altså noen hjelpende hender, helst mange, så blir det ikke så mye jobb på hver. De som skal stelle i stand må avtale med Aud. Resten kan møte ca. kl. 18:00. I tillegg til deilig mat og hyggelig prat rundt bordet, blir det også i år quiz og annen moro! Foreningen dekker husleien. Serveringen koster kr. 100,- pr. person, og hver og en tar med seg det de vil drikke. Påmelding til Aud på tlf. 69 17 55 47 eller 977 28 287 innen torsdag 17.1. Gi samtidig beskjed om vi kan regne med hjelp fra deg på forhånd eller etterpå! Tirsdag 22.1.2019 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Reidar Müller: Skogens historie Reidar Müller er aktuell med boken Skogens historie. I dette foredrag vil forfatter Reidar Müller fortelle om skogens naturhistorie. Han vil fortelle om når skogen oppsto, om da den kledde Arktis og Antarktis, om trestokker i myrer og tjern på høyfjellet langt over dagens skoggrense (hva betyr de?). Han vil også komme inn på hvordan mennesket har sett på skogen gjennom tidene – og ikke minst sin fascinasjon for skogens arter, deriblant ulv. Skogens historie er alle-rede solgt til en rekke land og har fått glimrende anmeldelser og omtale. Reidar Müller har en dr.grad i geologi og er utdannet journalist. I 2014 kom han ut med boken Det som ble Norge.
2018
Tirsdag 20.11.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Jon Larsen: Stjernejeger Kveldens foredragsholder er kanskje fortsatt mest kjent som jazzgitarist og kapellmester i stringswingorkesteret Hot Club de Norvège. Han er også komponist og kunstmaler, og etter hvert forfatter. Men i vitenskapskretser har han i løpet av de to siste årene blitt kjent som amatøren som gjorde det som alle etablerte forskere sa var komplett umulig: Han knekte koden for hvordan man kunne finne, og bestemme mikrometeoritter! Det begynte som en spesiell, og ganske altoppslukende hobby, etter at han i 2009 fant et støvkorn på en nyvasket voksduk på verandaen. Han tenkte: ”Det må ha kommet ovenfra, fra verdensrommet!” Dermed var han i gang, med å samle mikrometeoritter lokalt, og på turneer i Norge og over hele verden. Her snakker vi om små ting, dette er små kuler som er mindre enn 0,4 mm! Det faller 2,5 kg av dem over Norge pr. dag. Problemet hittil har vært å skille dem fra alle andre små partikler som finnes overalt, og det har ingen tidligere klart. Det man hadde var et lite antall mikrometeoritter fra isen i Antarktis. Etter gjennombruddet som forsker er Jon sterkt etterspurt som foredragsholder og intervjuobjekt over hele verden! Men denne kvelden tar har turen til oss, for å fortelle om den lange letingen etter mikrometeorittene, om siste nytt på området, og om planene framover. Det blir mulig å kjøpe den nyeste boka hans, ”Stjernejeger”, hvor han på sin fengslende og underholdende måte forteller historien om jakten på stjernestøvet. Anbefales! (Betaling med kontanter eller Vipps) Parallelt med jakten på mikropartiklene har vennen Jan Kihle utviklet fotoutstyr og teknikk som er det aller beste i verden for fotografering av mikrometeoritter. Vi kan glede oss til å få se noen flotte bilder! https://www.facebook.com/micrometeorites Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn! Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud. Tirsdag 23.10.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Anders Persson: Källargruvan Vårt medlem Anders Persson vil denne gang ta oss med til en spennende lokalitet i Värmland; nemlig Källargruvan nord for Arvika. Denne gruva, som er en av flere kobbergruver i området, ble trolig startet opp 1560-årene og var i drift i ca. 90 år før den ble lagt ned. Senere var det drift i perioden 1898 – 1899, så var det helt slutt på driften. Anders vil vise oss bilder og prøver av en del av de spennende kobbersulfater derfra, bl.a. langitt og posnjakitt. Det vil bli utloddet flere fine mineralprøver fra Källargruvan på dette møtet, og i tillegg er en tur dit på vårparten under planlegging. Som vanlig blir det kaffe og kaker, og utlodning. Ta med en venn! Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien. Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud. Tirsdag 25.9.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole. Knut Edvard Larsen: The Bone Wars Kveldens foredrag handler om en epoke i geologiens historie som blir kalt for ”The Bone Wars” (”Beinkrigene”) eller ”Det store Dinosaur-rushet”. I denne perioden ble det oppdaget og gravd ut mange av de store dinosaurer som vi kjenner til som brontosaurus, stegosaurus, tyrannosaurus rex og andre. To fremtredende paleontologer brukte alle mulige midler for å oppnå så mange fossiler som mulig for seg selv. En historie rett ut av det ville Vesten i 1870-1890-årene med bitre feider mellom hensynsløse paleontologer som ikke la fingrene i mellom for å hindre at den andre skulle komme med oppdagelsene først. Det er laget bøker, tegneserier, brettspill, og nå lages det en spillefilm om beinkrigene. Foredraget gir et innblikk i den spennende epoken i historien om oppdagelsen av dinosaurer og hvordan disse ble gjort. Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.
Lørdag 29. september: MOSSEMESSA.
Årets Mossemesse går av stabelen i Øreåshallen 28. – 30. september. Flere av medlemmene pleier å ta en tur inn og la oss se om ikke dette kan samordnes. Ring Aud, 977 28 287 for informasjon. Åpent fredag 15-20, lørdag og søndag 10-17.
Høstens tur- og møteprogram:
Lørdag 6.10.: Tur til Bjønndalen Bruk i Nittedal. Avreise fra Halden (P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud) kl. 09:00, oppsamling på Lekevoll kl. 09:30. Hjelm er påbudt! (kr 50,- hos Biltema og Jula). Lørdag 26. mai kl. 16:00 – 20:00: Båttur på Iddefjorden med reker Vi legger ut fra Gjestebrygga i Halden søndre havn kl 16:00. Det blir strandhogg og omvisning i Monolittbruddet, hvor volumet av steinblokka som Monolitten ble hogd ut av er gjenskapt i form av en trekonstruksjon som rommer et lite museum. Underveis koser vi oss med reker, tilbehør og selvvalgt drikke. Turen koster kr 100,- pr. person, som dekker maten. Det man ønsker å drikke tar man med selv. Bindende påmelding til Thor Sørlie på tlf. 90664992. Vi har forlenget fristen til tirsdag 22.5. Det er fortsatt noen ledige plasser, og førstemann til mølla får plass! Hvert medlem kan ta med seg en person til, og evt. flere, men da må vi se an plassen først. Tirsdag Tirsdag 29. mai kl. 18:00: Roy Gabrielsen guider ved den flotte fjellskjæring på Remmen. Mange av oss har kjørt forbi den vakre, diamantskårne fjellskjæringen tvers over veien for Høyskolen på Remmen, og lurt på hvilke hemmeligheter den bærer på. For de som forstår seg på slikt, forteller den spennende geologisk historie. Og en av dem er professor Roy Gabrielsen på Geologisk institutt på Blindern. Her er det både strukturgeologi, mineralogi og petrografi, og den rommer mange lekre detaljer som kunne vært tatt fra en lærebok i geologi. Etterpå finner vi et sted for litt kaffe, kake og hygge. Tirsdag 17.4.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole : Thor Sørlie forteller fra Island. Thor vil ta medlemmene på en reise langs ringveien rundt øya og fortelle om geologi og severdigheter på veien. Her var det mye å oppleve! Avslutningsvis til Hvalfjordur, der vi fikk lete etter mineraler den siste dagen. Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn! Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud. Tirsdag 20.3.2018 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Hans Arne Nakrem: Svalbard – et eldorado for geologi interesserte! På Svalbard finnes det fossiler av monsterøgler, ammonitter og flotte plantefossiler som er avsatt i en periode da klimaet var mye varmere enn nå. I foredraget vil Nakrem presentere fossilfunn og sette disse i sammenheng med Svalbards geologiske utvikling. Han har nærmere 20 feltsesonger bak seg, fra 1985 til 2016, har undervist i felt der i 10 år, og har forsket på mosdyr (bryozoer) og conodonter fra karbon, perm og trias. Han har de siste 15 årene samarbeidet med Jørn Hurum i utforskningen av enorme havlevende reptiler – «monsterøgler» fra jura og trias, men i disse prosjektene hatt ansvar for de langt mindre fossilene, de dyrene og mikroorganismene som levde i havet rundt monsterøglene.
PDF Årsberetning 2017 Årsmøte
Tirsdag 20.2.2018 kl. 19:00 på Folkvang skole, Halden – NB! Dagsorden i hht. vedtektene: 1. Valg av dirigent og referent 2. Beretning om foreningens virksomhet i 2017 3. Regnskap for 2017 4. Fastsettelse av kontingent 5. Vedtektsendringer (ingen) 6. Valg 7. Innkomne forslag: To forslag fra Thor, se baksiden Eventuelt Vi oppfordrer alle medlemmer til å møte fram og bidra med synspunkter på årsmøtet, som er foreningens øverste bestemmende organ. Valgkomiteen har forespurte kandidater til alle verv. Det er ikke lagt opp til jakt på kandidater til tillitsverv i møtet, men selvfølgelig åpent for forslag fra salen. Servering: Det blir servert 3 snitter, kake og kaffe/te på foreningens regning. Av hensyn til bestilling av maten må vi ha bindende påmelding til Aud Hansen på tlf. 69 17 55 47 eller 977 28 287 innen tirsdag 13.2. Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien!
Østfold Geologiforening Stein- og osteaften.
Fredag 26.1.2018 kl. 18:00 hos Thor Først en stor takk til Laila, som i en årrekke har åpnet hjemmet sitt som vertinne for foreningens Stein- og osteaften! Nå ønsker hun ikke lenger ha det hos seg, og vi må finne ut hvordan vi skal fortsette tradisjonen med de hyggelige treffene. Styret har landet på at dette må bli et dugnadsprosjekt. Vi har leid et lokale hos Halden Sjømannsforening, og vil sørge for at det blir kjøpt inn ost, kjeks og tilbehør. Sammen må vi ordne i stand til festen, og rydde opp og vaske servise og gulv etter oss. Til dette trenger vi altså noen hjelpende hender, helst mange, så blir det ikke så mye jobb på hver. De som skal stelle i stand må møte kl. 18:00. Da regner vi å ha det klart til å gå til bords ca. kl. 18:30. I tillegg til deilig mat og hyggelig prat rundt bordet, blir det også i år quiz og annen moro! Foreningen dekker husleien. Serveringen koster kr. 100,- pr. person, og hver og en tar med seg det de vil drikke.
2017
PDF Tirsdag 21.11.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Johan Petter Nystuen: Mjøsområdet – geologi og landskap Johan Petter Nystuen er en av forfatterne bak boka ”Mjøsområdet – geologi og landskap”, som nylig er kommet. Boka forteller om Mjøsområdets geologiske utvikling gjennom nærmere to tusen millioner år, sammenheng med geologi og landskap, bosetning, skog og områdets kulturhistorie knyttet til bruk av ulike geologiske ressurser. Det blir anledning til å få kjøpt boka for kr 350,- i kontanter. Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn! Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud Tirsdag 24.10.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Astrid Haugen: Mineralforekomster i Nordland. Astrid vil vise bilder og fortelle om sine spennende opplevelser og funn i flere av de interessante granittpegmatittene i området, bl.a. forekomstene på Hundholmen, Stetind og Tennvatn. Vakker natur og spennende mineraler stifter vi nærmere bekjentskap med denne kvelden! Søndag 3. september: Åpning av Friluftslivets uke Søndag 3. september skal vi delta med stand på åpningen av Friluftslivets uke ved Tunevannet i Sarpsborg, med gullvasking, mineralbestemmelse, utdeling av gratis geologieffekter, salg av mineraler og blader. Gudstjeneste ved speiderne kl. 11:00. Aktivitetene starter umiddelbart etter åpningen kl 12.00, av ordføreren. Det blir speideraktiviteter, bueskyting, orientering, jakt- og fiskestand, barnas gård og 4H-stand. Salg av mat og drikke. Styret trenger litt hjelp med tilrigging og bemanning av standen! Kontakt Jan, 922 90 842, eller Aud, 977 28 287.
Lørdag 9. september: Åpning av «Monolitt-blokka» i bruddet på Hov
Vi vil delta på dette arrangementet i regi av Idd og Enningdalen Historielag, da de med brask og bram skal avduke kopien av Monolitt-blokka. Den måler 2,5×2,5×17 meter og skal huse en utstilling. Thor og elever fra klassen vil delta med en konkurranse og det er flott om flere medlemmer møter opp til en historisk begivenhet. Selv om vi ikke har salg, er det viktig at vi som geologiforening markerer oss og sprer informasjon. Tidspunkt følger, men ca. 12:00.
Tirsdag 22. august: START ETTER SOMMEREN!
Også i år starter vi sesongen på hytta til Laila med grilling og hygge. Ta med deg det du vil grille + drikke. Hvis været er dårlig, spiser vi pølser hjemme hos Laila. Oppmøte ved Asak kirke kl. 18.00. Påmelding til Laila tlf. 69 19 25 70 eller 977 26 854 innen søndag 20.8. Hei, Vi minner om felles møte i Fredrikstad Geologiforening mandag 8. mai kl 18:30. Programmet blir omvisning, quiz, kaffe og kaker.
Tirsdag 25.4.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole Stig Larsen: Steintur-tips i Norge Alle fotos © Jan Strebel Stig er en av de mest erfarne mineraljegerne vi har blant oss. Denne kvelden tar har for seg Norgeskartet og deler en del funnsteder med oss, forteller hvilke brudd og gruver det er greit å få lov til å besøke, og gir ellers en del gode turtips. Kanskje du legger sommerferien til Norge i år, og har lyst til å stoppe og lete litt på veien? Her får du vite hvor og hvordan! Det blir både bilder og stuffer å nyte synet av. Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn! Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss, eller beskrivelse av veien! Samkjøring fra Halden kl. 18:30 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud.
Tirsdag 21.3.2017 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Kåre Kullerud: Bergverk i Norge – kulturminner og historie Kåre Kullerud er en av forfatterne bak boka ”Bergverk i Norge – kulturminner og historie” som nylig er utgitt. Han vil presentere boka, og dessuten ta for seg en del lokaliteter nevnt i kapitlene om hhv. østfoldgranitten og kobbergruvene i Nord-Troms.
2016
Medlemsmøte
Tirsdag 6.12. kl 19.00: Julemøte hos Arild Øen.
Adresse: Georg Feydts gate 22 (over Babylon Pizza i Tistedal sentrum). Det serveres gløgg, pepperkaker og kringle. Ta med stein du lurer på hva er! Ellers blir det mulighet til å se på Arilds mikrosamling, mikroskop vil bli satt fram. Vær snill å ikke parkere foran Babylon Pizza. Det er flere andre muligheter nær Arild, bl.a. utenfor Rema 1000 i krysset jernbanebroa/Aremarkveien.
Tirsdag 22.11.2016 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Knut Edvard Larsen: Bare feltspat?
Et glimt inn i feltspatenes fasinerende verden PDF Feltspat, 6 x 3 cm Vatnar, Holmestrand
Foto: Trond O. Bergstrøm
Ortoklas Roan, Sør Trøndelag Foto: Knut Edvard Larsen
Albitt Løvøya, Holmestrand Foto: Knut Edvard Larsen
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
Tirsdag 18.10.2016 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Thor Sørlie: Gulleventyret i Gisna
Thor vil denne gang fortelle om sine gullvaskeopplevelser i elva Gisna ved Oppdal, hvordan det ellers arbeides i elva og hvordan man kan få mulighet til å vaske her i 2017.
Som vanlig blir det kaffe og kaker, steinprat og utlodning. Be med deg en venn!
juni! Steinhoggerfestival i Ystehede, Iddefjorden.
Vi stiller med barneaktiviteter og litt salg på dagen, og koser oss med god mat og drikke, visesang og fortellinger utover kvelden. Dette blir foreningens sommeravslutning. http://www.stenhoggerfestivalen.no
mai: Medlemsmøte.
Egil Jensen: Geologien i Moss. Vi besøker våre medlemmer Egil og Cathleen i butikken Steinhaugen i Storgata 15, Moss. Samkjøring fra Halden presis kl. 18:00 fra P-plassen vis-à-vis Rema, Busterud, fra Sarpsborg presis kl. 18:30 fra pendlerparkeringen øst for E6 på Lekevoll. Gi beskjed på tlf. 922 90 842 hvis du trenger skyss. http://www.steinhaugenmoss.no
Tirsdag 26.4.2016 kl. 19:00 på Skjeberg folkehøyskole
Jon Larsen: Mikrometeoritter
Kveldens foredragsholder er nok mest kjent som jazzgitarist og kapellmester i stringswingorkesteret Hot Club de Norvège. Han er komponist og kunstmaler, og har dessuten en helt spesiell hobby: Å samle mikrometeoritter over hele verden! Her snakker vi om små ting, dette er små kuler, de fleste mindre enn 0,4 mm. Det faller 2,5 kg av dem over Norge pr. dag. Problemet hittil har vært å skille dem fra andre små partikler som finnes overalt, og her er det gjort store framskritt i løpet av det siste året. Det er mye vakkert å se i mikroskopet! Hvis været tillater det, blir vi også med på en liten mikrometeorittjakt! https://www.facebook.com/micrometeorites
Bilde Øivind Thoresen.
Stor interesse for møtet med 18 frammøtte, som ville høre om sølvgruvene på Kongsberg. Oppdagelsen av sølvet siden 1600,men gruvedriften startet ikke før på 1700-tallet med drift i over 300 år.
Øivind Thoresen har hatt mange turer i gruvene siden hans tidlige interesse for sølvgruvene. Han fortalte og viste bilder fra besøk i områder i underbergstollen, som ikke vanligvis er åpent for publikum. På Underberget ligger en rekke gruver i en lengde av 5 km, av disse var Samuel gruve, sydligste, oppdaget i 1630. På Overberget er det flere gruver over en lengde av 9 km, en av de største er Kongens gruve .Flere av gruvene er svært dype, bunnen i Kongens gruve ligger ca. 1km under dagen.
Funn er gjordt av sølv med flussspat og kalsitt, ikke bare trådsølv. Pyrotitt og sølv sjeldent på Kongsberg. Kongsbergsølvet er viden kjent som et mineral av ypperste kvalitet.
Stein-og ostaften hos Laila på Bjørnebo, ble som alltid en vellykket aften. Det ble i år 11 feststemte deltagere til en hyggelig treff. God stemning, mye godt på bordet, og selvfølgelig et par porsjoner med quiz. Tradisjonen tro; Årets stein til hver og en fra Thor; i år ”Smithsonitt” fra Minge. Vi takker Laila så mye for at hun steller til denne aftenen for oss.