Tur med til Vänerns bredder 5.-7.08.16.
Fredag 5.august kl:9 på Kiwi Risum, Halden var satt til felles avreise for helgens tur med Østfold geologiforening og Stentokarna til Kinnekulle/Hällekis. Noen møtte opp her mens andre tok en annen rute ned til Grästorp, hvor vi alle skulle samles og treffe vår turleder, Kenneth Lorenzen. Lunsj var her bestilt på vertshuset Mat&Dryck, som overrasket oss med stengt dør med beskjed om sesongstengt?!! Kenneth fant raskt et nytt vertshus rett over gata, hvor de her innbød med god plass til alle og et bra lunsj-tilbud. Etter bespisning ble det også tid for litt innhandling til helgens opphold før ferden gikk videre. Nå var vi 18 stk. med på turen.
Kenneth guidet oss videre til Läckö slott ,som ligger på en odde i Ekens Skjärgård i Vänern.
Her kom vi tidsnok til guiding ,hvor vi fikk
høre litt om slottets 700 år gamle historie og omvisning i unike barocksaler. I det fine været kunne vi også nyte litt av uteområdene og et besøk i slotts- hagen.
Herfra ble det en times kjøring til Falkängens Vandrarhem i Hällekis, hvor vi sjekket inn i leiligheter og hytter ved 18-tida.
Kenneth var straks i gang med utpakking av sin store henger ,fullt av remedier. Med hjelp til opprigging ,framstod for anledningen et enormt partytelt , nysnekra bord og stor nysmidd grill samt diverse saker til kveldens konkurranse. Her var intet tilfeldig!!
Det ble en fin kveld med kun et par lette regnskurer, hvor grilling likevel kunne gjennomføres. Kenneths konkurranser med bl.a.utskyting av vannballonger var en av aktivitetene hvor alle fikk moret seg. Quis av Per Skrevfsrud var en del av konkurransen.
Lørdag var egnet til stein- og håndtverksmessa, og det var opp til hver enkelt hva dagen skulle brukes til. Messa åpnet kl. 10, og de fleste var nok tidlig på plass for å finne noen godbiter. Her var det mange utstillere, også enkelte fra hjemlige trakter. Her fantes et bredt utvalg av mineraler, fra fjerne himmelstrøk til lokale forekomster. Håndtverksmessa representerte håndtverkere og kunsthåndtverkere med allsidige håndarbeider innenfor tekstiler,ull,tre, lær, keramikkk, glass og sølv m.m.
Noen fikk også tid til egne utfarter, som en tur i Kinnekulle sitt naturreservat og rundt i nærområdet. Dagens program ble avrundet med sosial hygge og felles middag kl.19 på stedets restaurant, Carinas Kök & Bar.
Søndag i elleve-tida var det avreise fra Falkängens Vandrarhem mot Kinnekulles kalksteinsbrudd. Via et stopp på platåberget Högkullen med flott utsikt utover Vänern, guidet Per Skrevsrud oss videre til et kjent kalkbrudd. Her fortalte han om store deler av historien fra perioden ordovicium hvor Sverige lå nærme ekvator, fossiler fra Kambrium til Silur,400-570 millioner gamle. Per framla et rikt og detaljert bilde av historien og informerte om stedets kalksteinslager bestående av sandstein, alunskifer, kalkstein, leirskifer og diabas.
Kinnekulles bergslager består egentlig av gammel havbunn fra ca. 520 – 400 millioner år tilbake da landmassen som nå er Sverige lå under havet.
Enorme mengder sand, leire, slam og døde vekster og dyr falt da ned og ble samlet på bunnen. Under milliontals år ble materialet presset sammen og etter hvert hardnet til stein. Sandsteinen og kalksteinen utgjør mesteparten her samt fossiler, minst av diabasen som utgjør Kinnekulles topp. Hele berget hviler på urberget som består av gneis.
Det skulle ikke være vanskelig å finne fossiler her, som trilobitter, tagghudinger som også kalles stenpotatis, blekkfisker og øvrige levninger av muslinger.
Mange spennende funn av avsetninger i kalken ble funnet av alle som ble med på denne ekskursjonen.
Det ble en fin dag i bruddet med også godt vær, mye berikende kunnskap om stedet og artige funn. Før hjemreisen tok til, takket vi her for oss og for en opplevelsesrik dag og en flott helg.
Vi takker alle for et hyggelig samvær denne helgen!